Open M2M

Author Avatar

Geschreven door Robin

november 11, 2020 Laatst geupdate december 4, 2020 12:43
Author Avatar

Open IoT dongle is hier

Ook wij zijn echte technologie fanaten en houden onze ogen altijd open voor nieuwe technologie en hardware. In het werken met IoT komen we één ding vaak tegen, het is niet altijd tastbaar. Het komt vaak neer op “Ja me koffie machine is nu online, leuk…”. Dat beeld willen we veranderen, iedereen die hands-on met IoT bezig wilt zijn, hoeft niet verder te zoeken.

IoT dongle

Wat is een ‘Open IoT Dongle’ ?

Een USB Dongle, is een apparaat welke je in verbinding brengt met het internet door gebruik van het mobiele netwerk. Oke.. dat wist je waarschijnlijk al, en dat an zich is niets nieuws… Toch is deze dongle anders dan de bekende dongle die je in je laptop stopt.

Voordelen van een IoT USB Dongle

  1. Gebruikt IoT netwerk technologie (LTE-M en NB-IoT)
  2. Energie zuinigheid (520 mah max)
  3. Dongle met open design, geschikt voor zowat elk OS
  4. Ondersteuning IoT netwerk protocollen als CoAP en MQTT
  5. MCU/UART bypass port voor prototyping/Arduino gebruik
  6. Ondersteuning GNSS GPS tracking

Hieronder hebben we het in wat meer detail uitgelegd.

1. De dongle gebruikt IoT netwerk technologie

Waar normale dongles de gangbare 2G/3G/4G ondersteunen werkt deze stick specifiek in op IoT verbindingstechnologie, met name LTE-M en NB-IoT (de befaamde ‘narrow band’). Wel heeft de stick dan nog een fallback op 2G.

In Nederland is LTE-M en Narrow Band inmiddels breed beschikbaar en daar kan je nu ècht goed gebruik van maken. Door deze 2 technologien slim te gebruiken geniet je o.a. verbeterd bereik diep in gebouwen.

De SIM-Kaart van Open M2M is dan ook uitstekend geschikt voor deze dongle.

2. De dongle is zuinig

Deze dongle is gemaakt voor IoT gebruiksdoeleinde, dat betekent dat deze in z’n design erg zuinig moet zijn. Dit zijn tenslotte mobiele chips die ook in apparaten worden geplaatst die tot wel een jaar mee moeten gaan op één batterijlading.

Met energie besparingsinstellingen (AT+CPSMS) en een piek verbruik van 520mah kan deze stick uitstekend gebruikt worden in energie zuinige apparaten. Denk hierbij aan devices als bijvoorbeeld een raspberry pi of Asus Tinker board.

3. De dongle is Open

Hoewel we het design voor de printplaat niet meegeven zijn bijna alle aspecten van deze dongle bedacht om zelf mee te rommelen.

  • Zelf AT commandos uitvoeren over COM of UART
  • Ondersteund zowat elk operating systeem (Windows, MacOS, Linux, Raspbian, RouterOS en meer)
  • Verschillende opties voor antenna aansluiting
  • Gebruik onze 3DPrint template om eigen case te printen
  • Kan gebruikt worden met arduinos d.m.v. de MCU bypass port

4. De dongle ondersteund verbindingsprotocollen als MQTT/CoAP

Soms plaats je een apparaat in een meterkast of kelder en is het bereik niet optimaal. Om die reden bestaan er speciale geoptimaliseerde verbindingsprotocollen als MQTT (3.1.1) en CoAP.

Bij MQTT wordt de data vastgehouden en pas verstuurd als er (weer) verbinding is. Zo kan je bijvoorbeeld in geval van een temperatuurmeter er zeker van zijn dat je de gehele temperatuur (data) historie bewaard blijft en er geen data mist doordat de verbinding eventjes uitviel.

5. De dongle heeft een MCU/UART bypass port

Okeeee MCU bypass port ? Hoe en wat is dat ?

Misschien ben je op zoek naar een test modem voor je prototyping proces. Wanneer je een eigen microcontroller board hebt als bijvoorbeeld Arduino dan is een USB apparaat natuurlijk niet erg zinvol. Daar is aan gedacht!

Deze dongle heeft namelijk een MCU/UART bypass port. Deze port brengt je direct in verbinding met de UART interface op de BG96 modemchip. Zo kan je zelf AT commandos uitsturen via seriële verbinding en dus ook je Arduino in verbinding kan brengen met het internet.

Om ermee aan te slag te gaan verbindt je enkel de VCC (5 volt), de Ground (GND) , en je tx/rx port. Daarna kun je een programmeer library voor de BG96 gebruiken om de een internet verbinding tot stand te brengen.

6. De dongle heeft GNSS GPS ondersteuning

GNSS is de verzamelnaam voor GPS locatiebepaling door middel van meerdere GPS netwerken. Onder die netwerken valt zowel het oude amerikaanse GPS netwerk alsmede het Russische GLONASS, het chinezen BeiDou en ook het Europese Galileo.

Zo zou je deze dongle ook kunnen gebruiken voor asset tracking.

Scherp geprijsd

Gezien de brede functionaliteit zijn we blij dat we dit apparaat voor €45,00 (incl btw) kunnen aanbieden. Daarmee is deze dongle ook goedkoper dan de meeste vergelijkbare Arduino shields.

De dongle is hier te bestellen op de website van Open M2M.

Conclusie

Met deze dongle iedereen gemakkelijk met IoT aan de slag, hoewel we niet adviseren om deze dongle in je laptop te gebruiken als modem, zou dat wel kunnen om te testen.

Pas wel op met data verbruik, windows slurpt met grote snelheid je verbinding leeg, zet daarom op windows ook altijd de netwerk optie aan “Instellen als verbinding met een datalimiet”.

Voor een Arduino of Raspberry pi zal dit in vele mindere maten een probleem zijn.


Open M2M is het open platform voor alle Mobiele IoT techniek ter ondersteuning van 'machine 2 machine' communicatie waarbij kwaliteit en gebruikersgemak onze uitgangspunten zijn.




Mocht u vragen of ideëen voor onze producten hebben horen wij graag van u.

Alle prijzen zijn inclusief BTW tenzij anders vermeld.

Contact

Wilhemina van Pruisenweg 35
2595 AN, The Hague
The Netherlands

(+31) 70 568 08 88