Wat is het Internet of Things?
Het Internet of Things of IoT, betekent alle apparaten die door middel van verschillende netwerken hun verzamelde data heen en weer kunnen sturen naar elkaar (M2M, Machine naar Machine), naar computers of naar de Cloud.
Dit gebeurt al vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld met je slimme thermostaat. Via een app op je telefoon kan je hem op afstand aanzetten. Zodat het lekker warm is als je thuiskomt bijvoorbeeld. Maar je kan ook aflezen wat je verbruik is. Die data wordt verzameld en verstuurd omdat je thermostaat aangesloten zit op je wifi.
Een ander voorbeeld zijn de Philips Hue lampen. Ook daar is een app voor om de lampen aan en uit te kunnen zetten. Ook kan je lampen koppelen met elkaar. Zodat ze tegelijk aangaan.
Hoe werkt het internet of Things?
Eigenlijk is het IoT te verdelen in 4 delen. Apparaten en sensoren, gegevens versturen, gegevens verwerken, en user interface. Hieronder leg ik ze alle 4 uit.
Apparaten en sensoren.
Het Internet of Things bestaat uit verschillende apparaten en sensoren. Waarbij apparaten meestal meerdere sensoren hebben. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon (camera, GPS enz.). Die apparaten en sensoren verzamelen allemaal gegevens. De gegevens kunnen zo simpel zijn als de temperatuur. Maar het kan ook een filmpje zijn van je deurbel camera.
Gegevens versturen.
Daarna worden de gegevens verstuurd naar de Cloud. Maar hoe komt het daar? Apparaten en sensoren kunnen op verschillende manier verbonden zijn met de Cloud. Mobile netwerk, satelliet, WiFi, Bluetooth of LAN. met elke optie is er verschil in energie verbruik, bereik en bandbreedte. Belangrijk is om te kijken welke manier van versturen het beste past bij de soort data. Maar het doet allemaal hetzelfde, gegevens versturen naar de Cloud.
Gegevens verwerken.
Als de data aangekomen is in de Cloud, wordt het verwerkt door een software programma. Dit kan vrij simpel zoals controleren of de temperatuur binnen de vooraf bepaalde normen ligt. Maar het kan ook complexer. Zoals gezichtsherkenning op een filmpje om te kijken of er inbrekers zijn.
Maar wat gebeurt er als de temperatuur te hoog is, of als er echt een inbreker in je huis aanwezig is? Dan komen we bij het user interface.
User interface.
Als laatste wordt de informatie nuttig gemaakt. Dit kan via een berichtje naar de gebruiker. Bijvoorbeeld een SMS bericht als de temperatuur te hoog is in de gekoelde opslag.
Of, je kan direct via de user interface (denk aan een app) checken. Zoals live het filmpje bekijken van je camera via de app of browser.
Gelukkig is het niet altijd one-way. Het ligt aan de applicatie, maar misschien kan je gelijk actie ondernemen en aanpassingen doen. Zoals direct de temperatuur van een afstand aanpassen in de app.
Soms kan het zijn dat een aanpassing automatisch wordt gedaan. Het kan natuurlijk wachten totdat jij de temperatuur hebt aangepast, of het kan het zelf doen binnen de bepaalde grenzen. En het kan eerst jouw een berichtje sturen dat er inbrekers zijn, of het kan direct contact opnemen met de politie.
Samenvatting.
Het Internet of Things bestaat uit apparaten en sensoren die data versturen naar de Cloud. Software bepaald of er actie genomen moet worden. Zoals een alert sturen naar de gebruiker. Of het past automatisch wat aan.
Als er een actie nodig is van de gebruiker kan dat via de user interface. Alle aanpassingen die gedaan worden gaan weer terug in tegengestelde richting. Via de user interface, naar de Cloud, en terug naar het apparaat of sensor om de aanpassing te doen.
De volgende stap.
Laten we het voorbeeld van de thermostaat nog eens gebruiken. Wat kunnen we daar nog meer mee? Wat als we de verwarming niet meer zelf aan of uit hoeven te zetten? Je kan natuurlijk een tijdstip instellen dat de verwarming aan gaat. Maar wat als je een keer eerder thuis bent? Dan kom je toch thuis in een koud huis.
De volgende stap is dat we helemaal niks meer hoeven te doen. Door middel van je GPS locatie kan hij zien of je bijna thuis bent. Met meerdere sensoren in je huis kan hij zien of er mensen thuis zijn, of misschien liggen te slapen. Via het internet kan hij zien hoe warm het buiten is of gaat worden. Zodat de verwarming niet aan gaat als het warm genoeg is buiten.
Op deze manier gaan we ook zuiniger om met energie. Ik ben namelijk wel eens vergeten de verwarming uit te zetten. Om er na een hele dag weg te zijn geweest achter te komen dat de verwarming nog aan stond. Ja het huis is lekker warm, maar hij heeft eigenlijk voor niks aangestaan.
Internet of Things in de zorg.
In de zorg kan het gebruikt worden om op afstand patiënten te controleren. Bijvoorbeeld mensen met een pacemaker. Van een afstand kan de arts zien of de pacemaker nog goed functioneert. En eventueel automatisch een afspraak maken als dat niet zo is.
Oudere mensen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Door middel van sensoren in het huis kan worden bijgehouden of het ritme van de persoon veranderd. Dingen als wakker worden, opstaan uit bed of naar bed gaan. Als er veranderingen zijn kan er snel een oproep worden gedaan. Zodat er iemand langs gaat om te kijken.
Internet of Things in landbouw.
In de landbouw wordt het Internet of Things gebruikt om te meten hoe droog bijvoorbeeld de grond is. Ook kan het zien wanneer het gaat regenen en hoeveel er ongeveer gaat vallen. Met sensoren kan worden bijgehouden hoe snel het gewas groeit. Bemesting kan worden geautomatiseerd. En met alle verzamelde gegevens kan het systeem het meest optimale moment kiezen om te bemesten en te sproeien.
Het komt dus niet meer aan op het onderbuikgevoel van de boer. Waardoor er minder fouten worden gemaakt. En er wordt bezuinigd op grondstoffen zoals mest en water.
Voordelen van het Internet of Things.
- Meer data verzamelen. Er kan meer data worden verzameld doordat steeds meer apparaten aangesloten kunnen worden op het IoT. Apparaten die misschien al dingen konden meten door middel van sensoren, kunnen die data nu versturen.
- Sneller data inzien. Doordat er gegevens naar de Cloud worden verstuurd kunnen we eerder en op afstand de resultaten bekijken.
- Apparaten worden slimmer. Behalve dat steeds meer apparaten dingen kunnen meten, kunnen we die apparaten ook een actie laten uitvoeren. Ze kunnen zelf ingrijpen en dingen aanpassen.
- Steeds minder interactie met mensen nodig. Apparaten leren van zichzelf, mensen en andere apparaten. Dus er is steeds minder menselijke interactie nodig. Zeker als apparaten samenwerken met elkaar.
- Bezuinigen. Processen zullen verbeteren. Onderhoud aan apparaten zal minder worden omdat ze zelf kunnen aangeven of en wanneer er onderhoud nodig is.
Nadelen van het Internet of Things.
- Beveiliging. Doordat er steeds meer gegevens worden verzameld, wordt het steeds belangrijker om die gegevens goed te beveiligen. Zodat je persoonlijke gegevens niet voor iedereen zichtbaar zijn. Het zou jammer zijn als inbrekers aan de hand van je slimme thermostaat kunnen zien of je op vakantie bent bijvoorbeeld. Doe daarom regelmatig een update.
- Privacy. Verzamelde gegevens van apparaten uit je omgeving kunnen een hoop over jou zeggen. Denk je dus goed in waar deze informatie terecht zou kunnen komen.
- Afhankelijk. Hoe meer we laten overnemen door machines, hoe minder er overblijft als er een keer een storing is.
Internet of Things in de toekomst.
Wat als je altijd netjes om 7:00 uur op staat? Je wekker maakt je altijd op tijd wakker. Maar wat als het een keer fout gaat?
Je trein is geannuleerd en je moet in plaats daarvan de auto pakken. Helaas doe je er net iets langer over met de auto. Oh, en het regent pijpenstelen. Dus je kan niet zo lekker doorrijden als je zou willen.
Een wekker die aangesloten is op het IoT kan zichzelf resetten aan de hand van deze informatie. Zodat je op tijd op je werk bent. Het kan zien dat je trein is geannuleerd. Calculeren hoe lang je erover doet om met de auto te gaan. En zelfs het weer controleren en bedenken dat het verkeer wat langzamer is dan normaal omdat het regent. Hierdoor wordt je op het juiste moment wakker gemaakt, zodat je niet te laat komt.
Als je wekker super-smart is geeft ie zelfs een seintje aan je IoT aangesloten koffie apparaat. Zodat je koffie klaar staat als je wakker wordt. Dat klinkt goed toch?
Wat de toekomst van het IoT gaat doen is moeilijk te zeggen. Dit komt omdat er nog veel mogelijkheden zijn die we nog niet hebben verzonnen. Want er kan nog zoveel meer worden aangesloten op het Internet of Things. Alles wat een stekker heeft, maar ook wat op batterijen werkt, kan worden aangesloten. En er kan dus daarom een hele hoop geautomatiseerd worden.
In de toekomst gaan apparaten zelf aangeven als er een onderdeel vervangen moet worden. Ook kunnen ze zelf dat desbetreffende onderdeel bestellen. En in de agenda van de monteur een afspraak inplannen. Op deze manier staan machines minder lang stil. En dat scheelt een hoop kosten.
Smart cities.
Als de apparaten in de stad worden uitgerust met sensoren en aangesloten worden op het Internet of Things, dan krijg je smart cities. Denk bijvoorbeeld aan vuilnisbakken die door kunnen geven wanneer ze vol zitten. Waardoor het veel efficiënter wordt opgehaald. Dat vermindert het aantal vuilniswagens in de stad, omdat ze alleen rijden als het nodig is.
Een ander voorbeeld zijn sensoren in parkeerplekken. De sensoren kunnen zien wanneer een plek vol zit. Die kunnen dan de borden in de stad aanpassen zodat mensen direct naar de juiste parkeerplek worden geleid. Dus mensen hebben eerder een plekje gevonden. Dat zorgt weer voor minder uitlaatgassen in de stad.
Of lantaarnpalen uitgerust met sensoren die kunnen zien of er iemand aankomt. Waardoor ze feller kunnen gaan branden. Dat bespaart energie. Maar ze kunnen ook meten hoe druk het is of hoeveel geluid er wordt gemaakt.
Steeds meer steden in Nederland ontwikkelen zich verder als smart cities. Door slim gebruik te maken van het IoT in bijvoorbeeld infrastructuur, afval, toezicht, ziekenhuizen en scholen worden steden steeds efficiënter en duurzamer.
Open M2M binnen het Internet of Things
Als connectiviteits-platform bevindt Open M2M zich in het hart van het Internet of Things. Wij brengen bedrijven in verbinding met hun hardware.
Aan de slag met IoT / M2M technologie? Bekijk onze dienst op onze website https://www.open-m2m.nl/.